Koledar dogodkov

<
JUNIJ 2018
>
PonTorSreČetPetSobNed
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

10.01.2012

Poročilo o delovanju kulturnega društva Gornji Grad za leto 2010

Galerija "ŠTEKL"

Na oder smo postavili predstavo "Podnajemnik". Obhajali smo 15-letnico galerije "ŠTEKL". Razvili smo svoj prapor. Pripravili smo premierno predstavo "Oblast" avtorja Vinka Moederndorferja, več literarnih večerov, sodelovali na različnih prireditvah itd.


V sezoni 2009/2010 je Kulturno društvo postavilo na oder predstavo "Podnajemnik" v režiji Anice Stakne. S predstavo smo v prvih mesecih leta 2010 še gostovali po številnih odrih. Izvedli smo še devet ponovitev in sicer v Šoštanju, Šmartnem ob Paki, Bočni, Mozirju, Lazeh v Tuhinjski dolini, Gornjem Gradu, Mekinju, ob materinskem dnevu v Mozirju ter v Gaberkah pod kozolcem.

V letu 2010 smo obhajali 15-letnico galerije "ŠTEKL", pred tem pa je bilo pod okriljem našega društva organiziranih že lepo število razstav, ki so našle svoje mesto v avli kulturnega doma. V vseh teh letih je ga. Vika Venišnik skrbela, da prostori galerije niso samevali, ampak so si vsa ta leta v poletnih mesecih podajali roke številni umetniki najrazličnejših smeri. Vsaka razstava je poleg razstavljenih eksponatov tudi prijeten kulturni dogodek, ki vzgaja, bogati in razveseljuje številne obiskovalce. Dogajanja v galeriji so tekla po ustaljenem programu. V lanskem letu smo postavili pet razstav. V aprilu so razstavljali člani društva šaleških likovnikov, maja nas je obiskal slikar z usti Benjamin Žnidaršič, junija smo z veseljem predstavili dela slikarke Mojce Semprimožnik. V juliju je postavil na ogled svoja dela slikar Miro Kačar. Galerijsko dejavnost v lanskem letu je zaključila razstava del slikark kulturnega društva GAL. Za zaključek smo v septembru s pomočjo ge. Mije Pilko pripravili še literarni večer z Benjaminom Žnidaršičem. Ta literarni večer je bil uvod v naše praznovanje 130. letnice kulturnega delovanja v Gornjem Gradu. V počastitev visoke obletnice smo pripravili bogat program prireditev. Oktobra so se zvrstile tri prireditve, prvi je bil spominski večer, na katerem so se kulturniki spomnili preminulega, vidnega, vsem nam poznanega člana Edija Mavriča - Savinjčana. Sledil je večer oz. razgovor z dr. Francem Urlepom. Gledališčniki, ki so že dalj časa aktivni, se ga spominjajo kot dolgoletnega režiserja v društvu.

Osrednja slovesnost je bila 22. oktobra 2010, ko je društvo tudi razvilo svoj prapor. Ob tej priliki je društvo tudi prejelo priznanje Občine Gornji Grad. Slavnostni govornik je bil dr. Aci Urlep. Člani dramske skupine so pripravili nekaj odlomkov iz gledaliških predstav preteklih sezon. Priznanja KD so prejeli tudi nekateri dolgoletni sodelavci, tudi tisti, ki jih gledalci na odru sicer ne vidimo, so pa za izvedbo igre nepogrešljivi.

Novembra je v sodelovanju KD Gornji Grad, KUD Utrip in odbora za organizacijo in izvedbo spominskih srečanj EMS, potekal večer na temo "Pesništvo v Zgornji Savinjski dolini". To temo je predstavil g. Bert Savodnik, akademik dr. Matjaž Kmecl je analiziral delo Edija Mavriča - Savinjčana, ga. Mija Pilko pa je predstavila pesništvo najmlajših - Besedičico. Prireditev so z recitacijami popestrili člani društva in osnovnošolci.

Zaključek praznovanja jubileja društva je bil s premiero gledališke igre "Oblast" avtorja Vinka Moederndorferja. Igro je režiral Klemen Petek. Z odlično igralsko zasedbo mu je uspelo nasmejati občinstvo do solz. Na odru smo ponovno videli že znane, preizkušene igralce Kulturnega društva, nekaj je bilo tudi novih obrazov. V novembru in decembru smo poleg premiere izvedli še štiri ponovitve, eno na domačem odru, gostovali pa smo v Mozirju, Nazarjih ter v Florjanu pri Šoštanju.

V decembru smo v predbožičnem času za otroke iz Gornjega Grada, Bočne in Nove Štifte pripravili igrico z naslovom "Nodi pričakuje Dedka Mraza".

V lanskem letu smo sodelovali še na številnih prireditvah, ki so se odvijale v našem kraju: občinski praznik, gobarska razstava, razstava ročnih del, čebelarski praznik, srečanje starejših krajanov. Predstavili so se nam otroci OŠ Gornji Grad. Gostili smo več kulturnih društev, ki so se nam predstavila s svojimi odrskimi deli. Na našem odru so nastopile igralske skupine iz Ljubnega ob Savinji, Mekinj, Šmartnega ob Paki ter iz Podnanosa. S tem širimo delovanje kulturnega društva izven meja domače občine.

Lani smo pristopili tudi k večjim investicijskim vlaganjem. tako smo sredstva, ki nam jih je namenila Občina Gornji Grad, namenili za izboljšanje toplotne izolacije dvorane. Kulturno društvo Gornji Grad nima tako številnega članstva, kot nekatera druga društva v občini, ima pa prizadevne člane, ki s svojo dejavnostjo dajejo pečat kulturnemu življenju v kraju in tudi izven meja naše občine.

ZADNJE NOVICE